5 nap via ferrata Salzkammergutban

Egyszer volt, hol nem volt

Tartsd velünk erre a mítoszokkal és történelemmel átszőtt kalandra, ahol találkozhatsz sárkánnyal és királylánnyal (akarom mondani "császárnéval")! E mesés helyek és mesés nevek otthona Salzkammergut, mely Európa legszebb helyei közé tartozik. Évezredeken keresztül e vidék legértékesebb kincsének a sót tartották, ezért is maradt a határoktól függetlenül császári birtok. Ferenc József és felesége minden évben hónapokat töltött itt, mert ahogy minket is, rabul ejtette a táj és a természet változatos szépsége...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

 

Utazás menetidő: Budapest - Bad Goisern, Ausztria >> 5,5 óra / 530 km

Találkozó: Bad Goisern mellett, 2020.09.10., 11:00

 

1. nap Bad Goisern – Leadership ferrata – Predigstuhl csúcs (1278 m) – St. Wolfgang

Találkozunk Bad Goisern mellett és felmegyünk a Predigstuhlra a panoráma úton. A Leadership (C) klettersteigen jutunk fel a célig, a csúcskereszttől pár méterre érünk fel a tetőre. A gerincen haladva ereszkedünk lejjebb, ahol varázslatos panoráma kísér (Zinken, Sarstein, Krippenstein, Dachstein, Hallstatti-gleccser, Hallstatti-tó). 

St. Wolfgang-ban szállunk meg a tóparti kempingben.

Táv: 4,5 km, szint: fel 300 m, le 300 m, menetidő: 3-4 óra

2. nap St. Wolfgang – Mondsee (494 m) – Drachenstein (1060 m) – Mondsee (494 m) – St. Wolfgang

A Drachenwand-ot hódítjuk meg a rajta futó C/D-s klettersteig úton. A parkolóból 160 métert kell felfelé gyalogolni a beszállási pontig. Ezután 400 métert emelkedik a klettersteig út az 1060 méteres csúcsig mintegy 4,2 km hosszan. Felfelé kb. 2 óra az út, lefelé a jelölt turistaúton 1,5 óra. Fentről a tó és a környező vidék csodálatos panorámája tárul elénk. Leereszkedve a kempingbe, strandolunk, lazítunk, majd felkészülünk a másnapi korai indulásra.

Táv: 7,5 km, szint: fel 920 m, le 920 m, menetidő: 7-8 óra

3. nap St. Wolfgang – Attersee (470 m) – Mahdlgupf csúcs (1261 m) – Attersee (470 m) – St. Wolfgang

Az Attersee ferrata egy D-s nehézségű vasalt út, amely  a 1261 méteres Mahdlgupf tetejére vezet. Egy tekintés az Attersee-re, és a Schoberstein gerincén leereszkedünk az Attersee partjára.

Táv: 7 km, szint: fel 1000 m, le 1000 m, menetidő: 7-8 óra

4. nap St. Wolfgang - Loser Menedékház (1485 m) - Sissi ferrata - Loser csúcs (1821 m) - Loser Menedékház (1485 m) - Hallstatt - St. Wolfgang

A D-szintű Sissi ferratát 2007-ben hozták létre, névadója Erzsébet királyné, aki a Loser csúcsot meglátogatta annak idején. Egy izgalmas, változatos út után felérünk a 1821 m-es csúcsra. A Loser gerincén vezet az utunk lefelé. Az Augstsee-t elhagyva visszaérkezünk a Loser menedékházhoz. 

Táv: 5 km, szint: fel 650 m, le 650 m, menetidő: 3,5-4 óra

Hallstatt Salzkammergut ékköve, egy felső-ausztriai barokk kisváros az Alpokban, a Hallstatti-tó partján. Neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik. Különleges ékszere a festői természeti környezetén kívül az a kis gótikus templom, melynek három különösen szép szárnyasoltára van.

5. nap St. Wolfgang - Lammerklamm - Budapest

Reggel elhagyjuk a camping-et, és nekiállunk a Lammerklamm szurdokvölgy meghódításának. Egy kellemes sétaút visz bennünket hidakon és lépcsőkön át, és láthatjuk a Lammer folyót 20 méteres sziklafalak között tajtékozni. 

A kirándulás után hazafelé indulunk.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 10-14

Részvételi költség:

60 000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést
- a via ferrata oktatást,
- a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját.

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 16 000 Ft / fő - kisbusszal (üzemanyag, autópálya matricák)

* a szállást:
   ~ 100 Euro / fő / 4 éjszaka - kemping, hütte

* az étkezéseket

* a belépőket: 
   ~ 15 Euro (a Loser-hütte felé, kocsinként)
   ~ 5 Euro (Lammerklamm)

* az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

A Salzkammergut Ausztria egyik történelmi tájegysége az Osztrák-Alpok északi peremén, döntően Felső-Ausztria tartomány délnyugati részén (illetve kisebb mértékben Stájerországban és Salzburg tartományban).

A tájegységet a Habsburgok Bad Ischl-i és hallstatti birtokai, de főleg a gmundeni sókamara által felügyelt régió után nevezték el Salzkammergut-nak ("sókamarai birtok"). Mai értelemben a Salzkammergut térségét nyugaton a Fuschlsee, északon a Vöckla-folyó, keleten az Alm folyó, délen pedig a Dachstein-hegység határolja. Külső zónája szinte Salzburg városáig ér. A tájat alacsony mészkőhegyek vonulatai és a köztük elhelyezkedő tavak jellemzik. A Salzkammergut déli része 1997 óta a Világörökség része.

Salzkammergut_08

Sissi ferrata

ferrata route

Drachenwand

Lammerklamm

Források: wikipédia, ferraty.unas.cz, unsplash, adventurejay.com, wikimedia commons

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>