Két legyet egy csapásra

"Nagy Létra" és Dachstein Super mászás

Egy igazi ütős kaland és kihívás amiről mindig is álmodtál! Európa egyik legnagyobb, ha valóban nem a legnagyobb létráját tartalmazó klettersteig lesz hétvégi túránk egyik célpontja. A tériszonyosok rémálma, a like-vadászok álma, és minden ferrata kedvelő egyik bakancslistás útja, az Intersport via ferrata. Ausztria szívében a híres Salzkammerguti régióban található varázslatos környezetben ('C/D' nehézségű).
Az igazi elvetemült és eltökélt versenyzőknek viszont ez csak a bemelegítés lesz. Következő célpontunk a Dachstein Super via ferrata igazi embert próbáló drótos szakasza. Nem kevesebb, mint 1840 méter szint, melynek leküzdésével 2995m magasra juthatunk, hogy ünnepeljünk egyet a csúcscsokink társaságában (D/E - es pálya). Mindazokkal akik e "D/E"-s utat nem szeretnék bevállalni, az Anna nevű klettersteiget célozzuk meg, ami nem mellesleg a Super via ferrata 1. szakasza, és remek kihívást ad középhaladó, haladó mászóknak...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Nehézségi szint: Közepesen nehéz - nehéz - nagyon nehéz

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Gosau (Ausztria) autóval, 550 km / 6 óra

1. nap   Utazás

Kihagyjuk a hajnalok hajnalán történő utazást, s már csütörtökön elfoglaljuk a szállásunkat. Megérkezés és bekoltözés, majd közös vacsorával zárjuk a napot.

2. nap   Intersport ferrata megmászása

Reggel 9-kor találkozunk a ferrata parkolójában. Felszerelés osztás, s irány a beszálló. Felvonóval felmegyünk 1500 m -re. Innen egy kellemes 20 perces kis sétával érjük el a pálya beszállóját, mely remek bemelegítés az előttünk álló feladathoz.
Még egyszer ellenőrizzük felszereléseinket, majd egy kis technikai ismétlés után nekiveselkedünk a legalább 3 órás mászásnak. A sokszor könnyebb szakaszokat tartalmazó pályát időről időre meg-megszakítja egy nehezebb rész. A ferrata hírnevét adó 40 méteres létra teljesítése után már nem sok marad hátra, hamar felérünk a Große Donnerkogel 2054 méteren lévő csúcskeresztjéhez. Megpihenünk, bevárjuk az egész csapat többi részét, s megkezdjük másfél órás ereszkedésünket a felvonóig. Lassan végére érünk a mintegy 5-6 órás programunknak... 

3. nap   Dachstein Super vagy Anna

Hajnalok hajnalán indul a csapat, hogy biztonsággal befejezzük a programot, s elérjük az utolsó felvonó indulását. A hivatalosan legalább 9 órás menetidejű 3 via ferrata pályát magában foglaló túránk 2995m magasra kalauzol minket. Első szakasz az Anna klettersteig, mely C/D -s nehézségével kellemes bemelegítő a Johann klettersteigre, ahol bizony már egy D/E szakasszokkal is találkozhatunk. Mire elérjük a 2741 méteres magasságot, már 6-7 órája a hegyet koptatjuk. Innen már csak 1,5-2 óra a csúcs, némi gleccser járással és a Schulteranstieg (B/C) megmászásával.

Akik kihagynák az egész napos embert próbáló D/E-s menetet, nekik kicsit későbbi indulással az Anna klettersteig megmászása nyújt kellő kihívást. Ez egy "D"-s út, s több nehezebb szakaszt is tartalmaz. Valamivel magasabbra is jutunk vele,mint az Intersport via ferratával,  hiszen a Mitterstein 2097 méteres magaságából csodálhatjuk a panorámát. A 2 óra hivatalos szintidővel rendelkező pálya 45 perces beszálló és valamivel több mint 1 órás kiszállóval rendelkezik. Túra végeztével a felvonóval fel lehet menni 2700 méter magasra és a Skywalkról megcsodálni a páratlan kilátást. 

4. nap   Silberkar-szurdok

Vasárnap a hazaindulás előtt igény szerint bejárjuk a Silberkar-szudokot, s megmásszuk az innen induló via ferrata utat, kimaxolva ezzel a hétvégénket.

Rossz idő esetén elsősorban alternatív pályákat keresünk. Amennyiben ez nem lehetséges megnézzük a helyi nevezetességeket (sóbánya, mammut barlang), illetve a csapadék ellen védettebb szurdokokban túrázunk egyet, felkutatva számos varázslatos vízesést. A program elsődleges célja a Dachstein Super Ferrata megmászása, így az időjárás függvényében a napok közti programcserénél ez élvez prioritást. 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 23-26. (BETELT!)

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

16.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 12.000 Ft/fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 60 euró / fő / éjszaka - 7-8 fős, 2-3 hálószobás apartmanokban
   ~ 25-35 euró / fő / éjszaka - kempingben

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>
*
 a felvonók, belépők díját, mely ~ 40-60 euró / fő

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPES NEHÉZ/ NAGYON NEHÉZ- Az aktívan sportoló, tériszony mentes, jó mozgáskoordinációval rendelkezőknek teljesíthető, de fárasztó. Szédülésmentesség elengedhetetlen. A Dachstein Super teljesítéséhez kiemelkedő állóképesség és jó fizikai erőnlét szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

Bakancslistás kalandok - A "nagy" létra: Az Intersport klettersteig

A Dachstein Super és a "Nagy Létra" - Egy igazi adrenalin bomba

A Dachstein Super és a "Nagy Létra" - Egy igazi adrenalin bomba

Fotó: bergsteigen.com, pinterest.co.uk, hotels.com, trekhunt.com, Hulin Gergely

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>